top of page

Verschillendeyoga stijlen voor alle niveaus

WAT IS MEDITATIE?

Yoga en meditatie horen bij elkaar. Mensen beoefenen al honderden jaren fysieke yoga poses (asana) met als enige doel het creëren van een lichaam dat in staat is om comfortabel stil te zitten voor meditatie. Fysieke yoga is ontwikkeld ter ondersteuning van meditatie. Voor heel veel mensen overal ter wereld is meditatie het doel van yoga. 

 

Meditatie is onafgebroken concentratie op een meditatieobject - dat object kan alles zijn: je ademhaling, een gevoel van liefde of compassie, of een idee of concept. Wanneer we ons onafgebroken concentreren is ons lichaam stil en dwaalt onze geest niet. In het begin kan het moeilijk zijn om werkelijk ononderbroken gerichte concentratie te vinden. Vaak gaan onze gedachten aan de wandel of zijn we juist te druk bezig met het wegduwen van die wandelende gedachten. Door te oefenen, geduld op te brengen, niet te oordelen en steeds opnieuw te durven beginnen kunnen we allemaal mediteren. Zodra we een moment van onafgebroken concentratie vinden kunnen we een gevoel van rust, vrede en/of geluk ervaren. Wie regelmatig mediteert wordt steeds beter in staat om dat gevoel mee te nemen tijdens de rest van de dag.

IMG_2582 copy.jpg
DSC_0021.jpg
MEDITATIE & WETENSCHAP.


Soms lijken oude Oosterse wijsheden en Westerse wetenschap in strijd te zijn - maar als het over meditatie gaat is dat niet het geval! In de laatste jaren wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie, yoga en mindfulness. Hoewel er meer lange termijn studies nodig zijn, zijn onderzoekers het met elkaar eens dat mediatie een positief effect heeft op je gezondheid en gemoedstoestand. Genoemde effecten van meditatie zijn onder andere versterking van het immuunsysteem, verbeterd concentratievermogen, verminderd risico op hartfalen, verminderde gevoeligheid voor stress en paniek(aanvallen), verhoogde pijngrens, vergroot vermogen tot compassie, en een algemeen verhoogd welzijn volgens het model van Carol Ryff.

Het is belangrijk om op te merken dat wetenschappelijk onderzoek naar meditatie eigenlijk pas in zijn kinderschoenen staat en dat er meer gefundeerde onderzoeken nodig zijn. Daniel Goleman en Richard Davidson schreven een interessant boek over de staat van wetenschappelijk onderzoek naar verschillende soorten meditatie - 'Meditatie, de blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen'.

"You are never more essentially,

more deeply yourself

than when you are still"

- Eckhart Tolle

DE SCHILDPAD.

In een belangrijke historische tekst over yoga, de Hatha Yoga Pradipika, vormt de schildpad het symbool voor meditatie - de schildpad heeft een beschermende schild en een geduldig karakter. Het vermogen om zijn ledematen en hoofd in en uit zijn schild te verplaatsen vertegenwoordigt ons vermogen om onze zintuigen naar binnen en terug naar buiten te keren, om zo geaard te blijven in de wereld om ons heen. De schild staat symbool voor meditatie als veilige plek. We kunnen mediteren om ons comfortabel, kalm en vredig te voelen en vervolgens 'onze benen uit onze schildpadden schild strekken' om rond te wandelen in de wereld om daar onze kalmte en vrede te delen. De schildpad analogie wordt in de Hatha Yoga Pradipika gebruikt om het einde van al het leed te omschrijven. Ik geloof ook dat meditatie leed kan verminderen. Niet omdat meditatie ons tot supermensen maakt die geen pijn voelen, maar wel omdat meditatie een veilige 'plek' kan bieden. Een veilige plek die we altijd bij ons dragen, die ons toestaat om een stap terug te zetten in moeilijke situaties, om je terug te treken in meditatie en om vervolgens beter uitgerust en bezonnen elke uitdaging aan te gaan. Dit is precies de reden waarom ik graag meditatieles geef: om mensen in staat te stellen en te 'empoweren' om de uitdagingen die ze in hun leven tegenkomen aan te gaan en om ze te helpen om positiviteit in de wereld te verspreiden. 

bottom of page