top of page

Volg een

8-weekse mindfulness training

WAT IS MINDFULNESS?

Mindfulness betekent met gerichte aandacht aanwezig in het hier en nu, zonder te oordelen. Dat klinkt eenvoudig, maar mindful leven vraagt om oefening want voordat je het weet verval je in automatische patronen en gedachtestromen. Door mindfulness te (be)oefenen, trainen we ons vermogen om de automatische piloot uit te schakelen en puur te ervaren wat er nu is. Dat helpt je om meer te genieten en beter om te gaan met vervelende of moeilijke dingen in het leven. Mindfulness vermindert stress, spanning en angst. Door middel van mindfulness vergroten we ons vermogen om bewust te kiezen hoe we op gebeurtenissen reageren. 

VOOR WIE IS MINDFULNESS?

Mindfulness is voor iedereen die bewuster wil leven en daardoor de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren. De training is geschikt voor mensen die beter willen omgaan met stress, spanning, piekeren, onrust, angst, somberheid of pijn. Maar ook als je het idee hebt dat je geleefd wordt in deze snelle maatschappij en meer wil genieten van het moment is deze training geschikt voor jou. Je hebt geen voorgaande meditatie ervaring of speciale fysieke vaardigheden nodig om aan de achtweekse MBSR training mee te doen.

Praten1_liggend.jpg
IMG_2582 copy.jpg

"When mindfulness helps you go home to the present.

And every time you go there and recognize a

condition of happiness that you have,

happiness comes." 

-  Thich Nhat Hanh

MBSR METHODE.

De Amerikaanse professor Jon Kabat-Zinn ontwikkelde de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) methode, en legde daarmee een belangrijke link tussen Boeddhistische meditatie technieken en Westerse wetenschap. De MBSR methode bestaat uit een achtweekse training, waarin deelnemers systematisch oefenen met verschillende formele en informele mindfulness technieken. Naast de acht bijeenkomsten oefenen de deelnemers thuis met behulp van audio-opnames en huiswerk opdrachten.   

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK.


Ruim 30 jaar geleden is Jon Kabat-Zinn aan de universiteit van Massachusetts gestart met het ontwikkelen van de MBSR methode. Inmiddels zijn er jaren van uitvoering en onderzoek verstreken en wordt Mindfulness op vele gebieden toegepast. Zo is aangetoond dat het werkzaam is bij het omgaan met pijnklachten en ziekte, vermindert het slaapproblemen en is effectief bij het behandelen van angst en depressie. Verder wordt Mindfulness steeds meer ingezet voor professionals in diverse beroepsgroepen om stress en kans op burn-out te verminderen.

bottom of page