top of page

Verschillende yoga stijlen voor alle niveaus

WAAROM YOGA?

De voordelen van yoga

 • Vind nieuwe energie

 • Verbeter je lichaamshouding

 • Leer aanwezig te zijn in het moment

 • Vergroot je concentratie vermogen

 • Slaap beter

 • Vind emotionele stabiliteit

 • Verminder stress

 • Wordt fitter en flexibeler

 • Leer jezelf beter kennen

 • Geniet van het bewegen

 • Geef jezelf liefde en zorg

 • Vind spirituele groei

 • Have fun!

WAT IS YOGA?

Het woord yoga in Sanskrit (een klassieke Indiaase taal) kan worden vertaald naar koppeling of eenheid. Bij Delta Yoga interpreteren we yoga als de koppeling tussen ademhaling en beweging. Door de bewegingen van je lichaam te synchroniseren met het ritme van je ademhaling vergroot je het fysieke uithoudingsvermogen, leer je het lichaam beter kennen en ontwikkel je het vermogen om je te concentreren op- en controle uit te oefenen over je lichaamsfuncties. Yoga poses verbeteren je flexibiliteit, kracht en focus. In de essentie is yoga beoefenen synoniem voor levenskunst beoefenen. Yoga is voor iedereen - het maakt niet uit hoe oud, fit, flexibel of spiritueel je bent, er is altijd een yoga stijl die bij jou past! 

YOGA STIJLEN

2017-07-19 09.28.33.jpg
IMG_2582 copy.jpg
DSC_0029_1.jpg

VINYASA YOGA.

Actieve flow

Vinyasa is een actieve yoga stijl waarin alle poses aan elkaar worden gelinkt met vloeiende bewegingen. Iedere les heeft een opbouw: we beginnen met warm-up, gaan over in staande poses die je hartslag omhoog brengen, gebruiken de opgebouwde warmte in het lichaam om te stretchen in zittende poses en we sluiten af met ontspanningsoefeningen. Vinyasa yoga is voor mensen die op zoek zijn naar fysieke inspanning om mentale ont-spanning te bereiken. 

SLOW FLOW YOGA.

Ontspannen flow

Slow Flow is een rustige yoga stijl met een focus op ademhaling, gerichte aandacht en ontspanning. In een Slow Flow les worden vloeiende bewegingen gecombineerd met ontspannen poses die we langer vasthouden. Tijdens de les wordt je uitgenodigd om contact te maken met je lichaam en spanning los te laten. In deze les is er aandacht voor meditatie. Slow Flow yoga is voor mensen die behoefte hebben om het tempo te verlagen en stilte te vinden. De les kan bijdragen aan een goede nachtrust. 

HATHA YOGA.

Energie opwekken

Bij Hatha yoga worden de poses meestal een paar ademhalingen lang vastgehouden. Het vasthouden van actieve poses kan uitdagend zijn, daarom zijn er meerdere momenten van ontspanning gedurende de les. Hatha yoga is gericht op het opwekken van energie in het lichaam - afhankelijk van het moment van de dag is dat een actieve ('s ochtends) of rustgevende ('s avonds) energie. Hatha yoga is voor mensen die op zoek naar een rustige vorm van beweging om fysieke en mentale kracht en flexibiliteit te bereiken. 

Hulp5_liggend.jpg
2017-07-05 09.38.37.jpg
DSC_0346.jpeg

RESTORATIVE YOGA.

100% ontspanning

Restorative yoga is 100% ontspanning - tijdens restorative lessen worden de spieren niet aangespannen en word je uitgenodigd om met een aanwezig bewustzijn je lichaam te laten wegzakken in een staat van diepe rust. Tijdens de les doen we maar een paar poses die we lang vasthouden. Iedere pose vormt een begeleidde meditatie. Tijdens de lessen kun je relatief veel stilte verwachten. Restorative yoga is voor mensen die zich vermoeid en gestresst voelen en die op zoek naar diepe ontspanning. Restorative yoga draagt bij aan een goede nachtrust.

YOGA NIDRA.

Tussen waken en slapen

Yoga nidra is een speciale vorm begeleide meditatie waarbij je de gehele les in savasana houding, liggend op de mat doorbrengt. Het is een vorm van diepgaande ontspanning van zowel lichaam als geest. Tijdens yoga nidra worden delta golven in de hersenen gestimuleerd, dat zijn dezelfde hersengolven die je hebt tijdens diepe droomloze slaap. Na een nidra les voelen mensen zich over het algemeen uitgerust, kalm en opgewekt.

ANDERE YOGA VORMEN.

Op aanvraag

Naast de hier genoemde stijlen, zijn er nog talloze andere stijlen. Iedere yoga docent doet het op zijn of haar eigen manier, dus ook binnen de stijlen is er veel onderscheid te vinden. We moedigen je aan veel verschillende vormen van yoga uit te proberen en te vinden wat er bij jou past! 

DSC_0459.JPG
GESCHIEDENIS.

Yoga is veel meer dan alleen de beoefening van fysieke poses. Het woord yoga kwam voor het eerst geschreven voor in de heilige teksten van de Rigveda - een collectie van hymnes en gedichten die rond 1500v.C. gebruikt werden door Vedische priesters in het gebied dat nu India is. Yoga werd verfijnd en beoefend door deze Vedische priesters en hun bevindingen werden gedocumenteerd in de Upanishads, een serie teksten waarvan de Bhagavad-Gita de meest bekende is. In deze teksten wordt yoga beschreven als de opoffering van het ego door middel van liefdevolle overgave (bhakti), actie (karma) en wijsheid (jnana). In die tijd, ongeveer 500v.C., was yoga nog niet geassocieerd met fysieke poses. De eerste keer dat asana of pose schriftelijk genoemd wordt was in de Yoga Sutras, geschreven door Patanjali rond het jaar 200v.C.. Patanjali omschrijft asana als een "stabiele en comfortabele zittende positie". De eerste meer uitgebreide omschrijvingen van asana worden duizend jaar later vastgelegd in de Hatha Yoga Pradipika. In dit boek is asana omschreven als een middel om je voor te bereiden op meditatie en uiteindelijk verlichting. De poses in de meeste moderne yogalessen zijn gebaseerd op de 84 asanas die beschreven zijn in de Hatha Yoga Pradipika. 

"When the breath wanders the mind also is unsteady.

But when the breath is calmed the mind too will be still,

and the yogi achieves long life.

Therefore, one should learn to control the breath."

 
- Hatha Yoga Pradipika
Lees meer
415kH518+nL._SX398_BO1,204,203,200_.jpg

The Heart of Yoga

T.K.V. Desikachar

41WKrh-QkxL._SX301_BO1,204,203,200_.jpg

Hatha Yoga Pradipika

Swami Muktibodhananda

download.jpeg

Inside the Yoga Sutras

Jaganath Carrera

51fyNJ5IvEL._SX323_BO1,204,203,200_.jpg

The Bhagavad Gita

onbekende auteur

bottom of page